Sort Sol - Starling Magic

3D Lyd- og ruminstallation af trækfuglefænomenet Sort Sol - Starling Magic

Destination: Vadehavscentret, Ribe.

 
Sort Sol - Starling Magic er en sansende rejse ind i epicentret af trækfuglefænomenet ”sort sol”.
Med udgangspunkt i helt unikke 3D lydoptagelser midt inde i enorme stæreflokke er der skabt en 3D lyd- og ruminstallation, hvor lytteren/beskueren flyttes fra en passiv position til en sansende og oplevende position.


Idé: Jens Toyberg-Frandzen, cand.stud., lydkunstuddannelsen TONESPACE, Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole, Esbjerg. I sammarbejde med fotograf og video kunstnerTobias Toyberg-Frandzen.
Arrangør: TONESPACE, Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole, Esbjerg  samt Vadehavscentret, Ribe

 

For tid og sted se program

 

Filmen er optaget af : Tobias Toyberg-Frandsen. http://www.toyberg.com edit & sound: Rico Feldfoss  www.feldfoss.dk

Hvert år trækker enorme stæreflokke gennem Vadehavsregionen – det der kaldes Sort Sol. Jens Toyberg-Frandzen fra lydkunstuddannelsen TONESPACE på Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole har som den første i verden skabt en 3D-lydoptagelse og -installation af fænomenet. Værket er skabt i samarbejde mellem et naturvejledningscenter, et musikkonservatorium og en kulturfestival og vises på Vadehavscentret i Ribe under Vadehavsfestival 2010 fra den 4.-12. september. En aften i efteråret 2009 ramte Jens “plet”. Inde i en rørskov beliggende to km sydvest for Ribe lykkedes det for Jens at placere sit ambisoniske 3D-lydudstyr på præcis det sted, hvor 300.000 stære samme aften valgte at slå sig ned for natten. På engelsk omtales fuglefænomenet Sort Sol Starling Magic. På baggrund af den særlige lydteknik, der er brugt i projektet, er det fra nu af muligt at opleve lyden fra stærenes sang og manøvrer i luften i et naturligt 3D-rumligt perspektiv. 

De besøgende til Vadehavsfestival 2010 får her mulighed for at få en hidtil uhørt tæt oplevelse af, hvordan det lyder inde i midt i stæreflokken, når så mange fugle samles og er sammen og en unik oplevelse af at selv være til stede midt i fænomenet. En tilsvarende oplevelse ville ikke være muligt at få i naturen af den simple grund, at fuglene ville blive skræmt væk, men gennem lydinstallationen gøres det muligt. 

Lydinstallationen vil vare små 10 minutter, og her opleves et komprimeret tidsforløb af et specifikt sted i rørskoven. Det virkelige tidsforløb fra stedet inde i rørskoven strækker sig fra nogle få minutter, før stærene lander om aftenen igennem nattens timer, og frem til solopgang hvor fuglene løfter i samlet flok. Her vil den besøgende opleve at stå tilbage i ”rørskoven”, mens fugleflokken forsvinder ud i nordvestlig retning.