Ved Havet

Maratonoplæsning af Peter Seebergs roman Ved havet
Destination: Lakolk på Rømø, Sønderho på Fanø og Blåvandshuk.

 

 

 
 

Ved havet

Sælges på oplæsningsdagen til særpris 120 kr.

Bogomslag: Peter Stoltze

 

 

Gå til galleri >>

 

Over 40 danske forfattere samles om at fejre Peter Seebergs smukke roman Ved havet. Med oplæsning fra bogen dagen igennem på tre forskellige scener og indlagte musikalske optrædener bliver oplæsningen muligvis den største markering af et dansk litterært værk nogensinde. Navne som Pia Juul, Thomas Boberg og Jan Sonnergaard er på programmet plus koncerter med bands som Kellermensch og Kloster. Forlaget Gyldendal genudgiver romanen i anledning af oplæsningen.

 

Om oplæsningen

     Stranden har altid været der. Den er før end alt
     andet og bliver længere end alt andet. Den er det
     første og det sidste. Men før den og efter den er havet. 
                                                   
Peter Seeberg, Ved havet


Denne oplæsning er dels en fejring af en af Danmarks største prosaforfattere, dels en slags geopoesi, der sætter ord og verden sammen på en usædvanlig måde.

Ved havet er Peter Seebergs fjerde og sidste roman, først udgivet på Arena i 1978. Bogen omhandler en folkevandring til havet en sommersøndag sidst i 1970'erne. Omkring 100.000 mennesker opsøger stranden på Rømø den dag, fra det nybagte forældrepar med spædbarnet i en varm bil til plejehjemsudflugten i bus. Romanen følger over 35 personer igennem et fletværk af små scener. Dens styrke er de præcise, indlevede portrætter, men den er også lyrisk, som om den flimrer af solskin og hav.

For at indfange noget af romanen Ved havet's mangetydighed arrangerer Vadehavsfestivalen 2010 tre oplæsninger af romanen tre forskellige steder ved havet den 4. september. Den dag er valgt, fordi tidevandsforholdene d. 4. september gør det muligt at spejle det skifte mellem ebbe og flod, som i høj grad strukturerer romanens forløb (se Appendix). De tre oplæsninger vil altså ikke blot følge bogen i dens bogstavelige indhold, men vil også sætte bogen i direkte forbindelse med det hav, den handler om.

Ved havet vil blive læst op i Lakolk på Rømø, hvor Seeberg selv havde fritidshus og kom igennem mange år, på Sønderho Strand på Fanø og ved Blåvandshuk Fyr, Vadehavets nordlige grænse og Danmarks vestligste punkt, alle tre steder med start kl. 12.

Muligheden for at høre romanen læst op i sin helhed er temmelig enestående. Vi håber dog også, at tilhørerne vil benytte lejligheden til at gå en tur på stranden, at de vil benytte cafeerne på de tre oplæsningssteder, at de vil blive til festen ud på aftenen, kort sagt at de vil tage del i fejringen af Peter Seeberg og bidrage til stemningen. Romanens klare  prosa og dens opbygning med de mange små selvstændige scener gør, at man godt kan gå til og fra og høre selv korte partier med udbytte.

Ved havet genudgives i september af forlaget Gyldendal i anledning af oplæsningen og vil blive forhandlet på de tre oplæsningssteder.

 

De tre oplæsningsscener
I Lakolk på Rømø vil scenen befinde sig i et telt på selve stranden. En direkte og fortløbende oplæsning, hvor omkring tyve oplæsere vil veksle mellem hinanden. Oplæsningen vil blive afsluttet med et musikalsk indslag ved 20-tiden om aftenen, omkring yderste højvande.

På Sønderho Strand på Fanø bliver det en mere eksperimenterende fremførelse. I et gammelt strandhotel vil forfattere og digtere i forskellige samarbejder oplæse og performe romanen ud fra en fragmentarisk æstetik. Også her vil der indgå musik. Køb din billet til Fanø-arrangementet online her.

Ved Blåvandshuk Fyr er der ikke tale om en scene i traditionel forstand, men om en slags landskabs- og lydkunst. Afsnit af bogen vil blive afspillet over højttalere placeret i landskabet, andre afsnit transmitteres live fra oplæsere i fyrets top. Fyret tændes og tilbagegår til sin almindelige brug ved lygtetændingstid, hvorefter oplæsningen foregår i et cafételt på fyrets parkeringsplads.

Vadehavsfestivalen 2010 er et samarbejde mellem Esbjerg, Fanø, Tønder og Varde kommuner. Romanoplæsningen "Ved havet" er støttet af Kulturministeriet og Kulturaftalen Vadehavet. Idéansvarlig er forfatteren Jeppe Brixvold Information og dagsprogram for de tre oplæsningssteder vil løbende blive opdateret på www.vadehavsfestivalen.dk og på facebookgruppen "Ved havet".
 

 

For tid og sted se program

 

 

Arrangør: Vadehavsfestival 2010